*Singelband (9)

*Singelband (9)

Singelband

Jute of elastische singelbanden. Per meter en per rol.

Jute singelband is het meest gebruikte soort band voor het singelen bij meubelstoffering. Het bestaat al honderden jaren en werd gebruikt in de meeste meubels tot aan de jaren '50. Nog altijd wordt jute singelband gebruikt bij het herstofferen van m.n. antieke meubels.

De belangrijkste functie van jute singels is de ondersteuning voor springveren. Het singelband wordt aangespannen en over de gehele oppervlakte gevlochten om de basis te creëren. Het is niet verstandig om te beknibbelen op singelband, want de zitting zal verzakken. Gebruik daarom een goede kwaliteit singelband. Deze herkent u aan een gele streep. Singelband met een blauwe streep is van mindere kwaliteit en kan gebruikt worden op plaatsen waar minder gewicht op staat, zoals in de rug of armleggers.

Er is ook elastische en rubberen singelband. Deze wordt vooral gebruikt bij een modernere vorm van meubelstofferen. Elastische en rubberen singelbanden worden op dezelfde manier kruislings bevestigd als de jute banden met de uitzondering dat deze op de bovenzijde van de zittingregel worden bevestigd.

U kunt de singelbanden bevestigen met gesneden blauwe nagels, ook wel geruwde of blauwe spijkers genoemd.
Vroeger werden deze aangeduid als:

  • Kwartpondjes 10 mm
  • Halfpondjes 13 mm
  • Driekwartpondjes 16 mm   

De meest gebruikte maten zijn 13 en 16mm. Gurtstiften of nieten met een lengtemaat van 14 of 16mm kunnen ook worden toegepast.

Voor het spannen van de jute singelbanden kunt u het beste een singelspanner gebruiken. Deze zijn er in een houten en kunststof uitvoering. Deze modellen voldoen prima. Er zijn duurdere uitvoeringen in de handel en de meeste kunnen we op aanvraag leveren.
Elastische singelbanden kunnen vaak wel op de hand gespannen worden.